Total Verblendkrone mit Porzellanzahn

Kuronlar

Kuronlar desteksiz veya hasarlı dişlerin yerine konulan laboratuarında yapılan restorasyonlardır.dişler; çürüme, kırılma, çatlama gibi hasar gördüğünde kuron restorasyona ihtiyaç duyulur. Estetik sebeplerle dişlerin kuronlanması gerekebilir. Bu restorasyonlar çoğunlukla dişi daha kırılgan hale getirdiğinden kanal tedavisinden sonra kullanılır. Kuronlar dişiş kırılmaya karşı korurular.

Dişin özellikle ön dişlere estetik için ¾’nun kuronlandığı restorasyonlardan dişin tüm yüzeylerini kapladığı kuronlara kadar değişiklik gösterir. Altın, bakır, nikel, krom gibi metaller, porselen, metal destekli porselen veya kompozit denen bir çeşit plastikten yapılır.

Restorasyon süreci dişlerin incelenmesi ve röntgen alınmasıyla başlayan çok basamaklı bir süreçtir. Bazı durumlarda kanal tedavisi ilk basamaktır. Hastalıklı veya çürük dişin sinirleri kök kanalından çıkarılarak guta perka denilen dolgu malzemesiyle doldurulur.

İlk muayene ve hazırlık işlemlerinden sonra dişlerin hazırlanması ve ölçü alımı için bir seans; dişlerin yapıştırılması için 2. bir seansa ihtiyaç duyulur. Bu seanslar arası, dişe geçici bir kuron yapılır. Bu kuron yerleştirildikten sonra çok az ve ya hiç rahatsızlık oluşmaması için yerleştirilse de bazı hastalarda sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet oluşmaktadır. Başka problemler ortaya çıkarsa, hasta hekimiyle mutlaka konuşmalıdır.

Kuronlar çoğunlukla yapay oldukları anlaşılmayacak derecede renk, şekil, uzunluk açısından komşu doğal dişlere benzerler. Bununla birlikte; düşme, kırılma, gevşeme, çatlama g,b, sorunlar oluştuğunda oluşan hasara göre kuron ağız da tamir edilebilir, tekrar yapıştırılabilir olmalıdır.

Kuronlar, doğal dişler gibi bakıma ihtiyaç duyarlar. Hastalara buz, fındık gibi sert yiyecekler tavsiye edilir. Bu durumlar kurona zarar vererek ömürlerini kısaltmaktadır. Kuronlar dişi çürüklerden, dişeti hastalıklarından ve diğer ağız hastalıklarından korumazlar. Bunun için ağız bakımının özenle yapılması çok önemlidir.

Kuronlar hakkında

Kuron; dişin ağızda görünen kısmına ve dişin üzerini kaplayan restorasyonlara verilen addır. Kuronlar doğal dişin yerine geçen ve ya onun üzerini kaplayan protezlerin ismidir.

Genellikle dişin bütün yüzeylerini kaplar. Hasar görmüş dişin üzerinin kaplamak ve dişi kuvvetlendirmek için kullanılır. Dişteki renklenmeleri, şekil bozukluklarını, komşu dişlerle uyumsuzluklarını gidermek için de kullanılır. Dolgu yapmak için çok büyük olan çürüklerden kırılmış, çatlamış dişlerin restorasyonu veya dişi kırılmaktan korumak için de uygulanır.

Kuronlar bazen kanal tedavisinden sonra uygulanır. Kanal tedavisi sonrası diş daha kırılgan hale geldiğinden dişi başka hasarlardan korur. Bu durumlarda diş siniri kök kanalı içerisinden çıkarılarak kanal guta perka denilen materyal ile doldurulur. Kuron, dişi desteklemeyecek kadar güçsüzse bir post kanal içine yerleştirilebilir.Kuronlar aynı zamanda köprü restorasyonların desteklemek için ve implantın üzerinde kullanılırlar.

Bir diğer diş restorasyonları inley ve onleylerdir. Bu restorasyonlar dişin; çiğneyici yüzeylerinin bir kısmı gibi daha küçük oranda dişi kaplarlar. İnleyler dolgudan biraz daha büyük olan küçük parçalarken; onleyler dişin en az bir tepesini kaplar. Dişin tepe kısımlarını kaplayarak dişe daha iyi destek olurlar. İnley ve onleyler kuronlardan daha konservatif işlemlerdir çünkü daha az diş dokusu kaldırılmaktadır.

Dişin hazırlanması ve yerleştirilmesi için birkaç sefer diş hekimi ziyaret edilmektedir. Kuronlar, diş hekimi tarafından alınan ölçü temel alınarak diş laboratuarlarında yapılır. Birkaç seans ve çoklu çalışma dolgu gibi daha basit restorasyonlara göre daha maliyetlidir.

Kuronların doğal dişler gibi bakıma ihtiyacı vardır. Kuronlar, ağızdaki yeri ve ağız bakımının durumuna göre uzun yıllar ağızda kalabilir.